Esencjonalny, aromatyczny gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką, duszony w białym winie i bulionie warzywnym. Pycha!
Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami - składniki:
- 1 kilogram wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 700 g pieczarek
- 250 ml białego wina
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 750 ml bulionu warzywnego
- 3 duże marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami - przepis:
- Wołowinę oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki wołowiny obtocz w mące.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć kawałki wołowiny, obsmaż z każdej strony. Wołowinę wyjmij z garnka, odłóż na bok.
- Do garnka po smażeniu wołowiny wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez 8 minut.
- Do garnka wlej wino. Szpatułką zeskrob z dna garnka wszystko to, co się do niego przykleiło. Na średniej mocy palnika zredukuj wino o połowę.
- Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, krojone pomidory z puszki i bulion. Wymieszaj i zagotuj.
- Do garnka dodaj obsmażoną wołowinę i pokrojone w plasterki marchewki. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę i 45 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw gulasz solą i pieprzem.
Pyszny obiad. Nie robiłam jeszcze takiego gulaszu
OdpowiedzUsuńSmaczne i pożywne danie. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń