wtorek, 6 września 2022

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Esencjonalny, aromatyczny gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką, duszony w białym winie i bulionie warzywnym. Pycha!
Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami - składniki:

  • 1 kilogram wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g pieczarek
  • 250 ml białego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 3 duże marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami - przepis:

  • Wołowinę oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki wołowiny obtocz w mące.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć kawałki wołowiny, obsmaż z każdej strony. Wołowinę wyjmij z garnka, odłóż na bok.
  • Do garnka po smażeniu wołowiny wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez 8 minut. 
  • Do garnka wlej wino. Szpatułką zeskrob z dna garnka wszystko to, co się do niego przykleiło. Na średniej mocy palnika zredukuj wino o połowę. 
  • Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, krojone pomidory z puszki i bulion. Wymieszaj i zagotuj. 
  • Do garnka dodaj obsmażoną wołowinę i pokrojone w plasterki marchewki. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw gulasz solą i pieprzem.
Smacznego!
Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami

2 komentarze: