Esencjonalny, aromatyczny gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką, duszony w białym winie i bulionie warzywnym. Pycha!
Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami - składniki:
1 kilogram wołowiny
2 cebule
3 ząbki czosnku
700 g pieczarek
250 ml białego wina
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
750 ml bulionu warzywnego
3 duże marchewki
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Gulasz wołowy z marchewką i pieczarkami - przepis:
Wołowinę oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki wołowiny obtocz w mące.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć kawałki wołowiny, obsmaż z każdej strony. Wołowinę wyjmij z garnka, odłóż na bok.
Do garnka po smażeniu wołowiny wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż przez 8 minut.
Do garnka wlej wino. Szpatułką zeskrob z dna garnka wszystko to, co się do niego przykleiło. Na średniej mocy palnika zredukuj wino o połowę.
Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, krojone pomidory z puszki i bulion. Wymieszaj i zagotuj.
Do garnka dodaj obsmażoną wołowinę i pokrojone w plasterki marchewki. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę i 45 minut.
Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw gulasz solą i pieprzem.
Pyszny obiad. Nie robiłam jeszcze takiego gulaszu
OdpowiedzUsuńSmaczne i pożywne danie. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń