Pyszne i pożywne klopsiki pieczone w piekarniku, a następnie zapiekane w aromatycznym, śmietanowym sosie pieczarkowym.
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - składniki na klopsiki:
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 małe cebule
2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, tymianek
olej do smażenia
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowym:
1 kg pieczarek
2 cebule
500 ml śmietanki 18%
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz
olej do smażenia
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj klopsiki.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Pozostaw do ostudzenia.
Kajzerki namocz w mleku.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj zeszkloną cebulę, jajka, dobrze odciśnięte kajzerki, majonez i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wyrób masę na klopsiki.
Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju.
Z mięsnej masy formuj niewielkie klopsiki i układaj je na przygotowanej blasze, zachowując 1,5 - 2 cm odstęp.
Formę z klopsikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu.
Śmietanę i śmietankę wymieszaj ze sobą. Do śmietanowej mieszanki dodaj kilka łyżek gorących pieczarek. Wymieszaj. Dodaj na patelnię. Sos dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z kuchenki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, ponownie wymieszaj.
Upieczone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Klopsiki zalej przygotowanym sosem pieczarkowym.
Klopsiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Dawno nie robiłam takich. Na pewno niedługo je zrobię
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam grzybki. Twój sosik wygląda mega
OdpowiedzUsuń