sobota, 24 września 2022

Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawa z kurczaka składająca się z piersi kurczaka marynowanego w słodkim sosie chili, ciemnym sosie sojowym i ketchupie oraz z dodatkiem marchewki, papryki i brokuła.
Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonej mini marchewki
  • 1 duża papryka
  • 1 brokuł
  • sól i pieprz


Kolorowa potrawka z kurczaka - przepis:

  • Marchewkę wyjmij z zamrażarki co najmniej godzinę wcześniej przed przygotowywaniem potrawki.
  • W miseczce wymieszaj: słodki sos chili, sos sojowy i ketchup.
  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą. Mięso połącz z powyższą marynatą, wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki. 
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
  • Podsmaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj marchewkę, smaż 3 minuty, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż 3 minuty. Dodaj różyczki brokuła. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Do warzyw dodaj mięso, smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw potrawkę solą i pieprzem.

Smacznego!
Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka

1 komentarz: