Kolorowa potrawa z kurczaka składająca się z piersi kurczaka marynowanego w słodkim sosie chili, ciemnym sosie sojowym i ketchupie oraz z dodatkiem marchewki, papryki i brokuła.
Kolorowa potrawka z kurczaka - składniki:
2 filety z piersi kurczaka
4 łyżki słodkiego sosu chili
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mrożonej mini marchewki
1 duża papryka
1 brokuł
sól i pieprz
Kolorowa potrawka z kurczaka - przepis:
Marchewkę wyjmij z zamrażarki co najmniej godzinę wcześniej przed przygotowywaniem potrawki.
W miseczce wymieszaj: słodki sos chili, sos sojowy i ketchup.
Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą. Mięso połącz z powyższą marynatą, wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
Podsmaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj marchewkę, smaż 3 minuty, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż 3 minuty. Dodaj różyczki brokuła. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
Do warzyw dodaj mięso, smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw potrawkę solą i pieprzem.
Dawno nie robiłam. Twoja wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń