Soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz kotlety drobiowe panierowane w opiekanych kawałkach chleba. Minimum składników - maksimum smaku!
Kotlety pożarskie - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
8 kromek chleba tostowego
5 łyżek śmietany kremówki 30%
sól i pieprz
Kotlety pożarskie - przepis:
Bułkę kajzerkę zalej mlekiem i odstaw na bok na około 15 minut - do namoczenia.
Chleb tostowy pokrój w kostkę, rozsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Mięso z kurczaka bardzo drobno posiekaj. Ewentualnie mięso można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale przez największe oczka.
Do miski dodaj mięso, dobrze odciśniętą bułkę, śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj mięsną masę.
Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcję mięsa i obtaczaj w przygotowanych kawałkach opieczonego chleba tostowego.
Kotlety krótko smaż na dobrze rozgrzanym oleju - na złoto, po około 1 minutę na stronę.
Następnie kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Nie robiłam nigdy ich. Chetnie spróbuję
OdpowiedzUsuń