Kruche ciasto na jasnym i ciemnym spodzie ze śliwkami i pianką bezową.
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
200 g masła
2 łyżki kakao
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - składniki na bezę:
6 białek
250 g cukru
Pozostałe składniki:
około 700 g śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj żółtka, cukier i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kakao. Dokładnie zagnieć. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na minimum 1 godzinę do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w mące ziemniaczanej.
Przygotuj piankę bezową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany.
Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij część ciasta ciemnego z kakao i zetrzyj ciasto wprost do formy. Delikatnie dociśnij ręką. Na ciasto ciemne zetrzyj ciasto jasne. Dociśnij. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Na podpieczonym cieście ułóż śliwki. Piankę bezową równomiernie rozsmaruj na śliwkach.
Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce na wierzch pianki bezowej.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Nie pamiętam kiedy robiłam kruche, a ze śliwkami to już w ogóle. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuń