poniedziałek, 19 września 2022

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Proste, pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami i budyniem.

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem



Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g masła

Pozostałe składniki:

  • 900 ml mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • około 650 g śliwek


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. 
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
  • W trakcie chłodzenia ciasta ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
  • Wyjmij z lodówki blachę do pieczenia z wylepionym ciastem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wypestkuj.
  • Na ostudzony, podpieczony spód wyłóż równomiernie budyń. Na budyniu ułóż śliwki - skórką do budyniu. Z zamrażarki wyjmij mniejszą część ciasta. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż je na śliwkach. Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz