Proste, pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami i budyniem.
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g masła
Pozostałe składniki:
900 ml mleka
3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
3/4 szklanki cukru
około 650 g śliwek
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
W trakcie chłodzenia ciasta ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
Wyjmij z lodówki blachę do pieczenia z wylepionym ciastem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wypestkuj.
Na ostudzony, podpieczony spód wyłóż równomiernie budyń. Na budyniu ułóż śliwki - skórką do budyniu. Z zamrażarki wyjmij mniejszą część ciasta. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż je na śliwkach. Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz