poniedziałek, 12 września 2022

Kruche ciasto ze śliwkami

Pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Z tym przepisem z pewnością poradzi sobie każdy. Bardzo polecam!

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka rozmiar M
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g masła

Pozostałe składniki:

  • 800 g śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki kisielu cytrynowego (proszku)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Kruche ciasto ze śliwkami - przepis: 

  • W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj żółtka, śmietanę kremówkę i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do zamrażarki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep drugą częścią ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 8 minut. 
  • Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Do śliwek dodaj cukier, kisiel (proszek) i cynamon. Dokładnie wymieszaj. 
  • Śliwki ściśle ułóż na podpieczonym spodzie, skórką do dołu.
  • Z zamrażarki wyjmij ciasto. Zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami




Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl

2 komentarze:

  1. Mam taki sam przepis ale w wersji z brzoskwinią i truskawkami :) jak miałam okazję to robiłam co weekend. Teraz pora zrobić w Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować, bo lubię takie szybkie i proste przepisy :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń