Pożywny makaron z wędzonym boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem.
Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym - składniki:
350 g makaronu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
200 g boczku wędzonego
250 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
500 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu + odrobina do posypania dania na talerzu
przyprawy: sól, pieprz, oregano, wędzona papryka
Makaron z wędzonym boczkiem i sosem pomidorowym - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj oliwę i masło. Kiedy masło się roztopi wrzuć drobno pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut, do zarumienienia, często mieszając. Dopraw solą, pieprzem, oregano i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty.
Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 5 minut, do czasu aż pomidory zaczną pękać. Widelcem delikatnie naciśnij każdego pomidora, by wydobyć z ich środka soki. Wymieszaj. Dodaj wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Zagotuj zawartość patelni.
Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. Dodaj parmezan, ponownie wymieszaj.
Mężowi by posmakowało. Kiedyś zrobie mu taki makaron
OdpowiedzUsuń