Wyjątkowo pyszny, sezonowy, świetnie się prezentujący, puszysty sernik ze śliwkami i bezą. Prawdziwe niebo w gębie!
Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 żółtko z jajka rozmiar L
- 100 g zimnego masła
Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na sernik:
- 700 g trzykrotnie mielonego twarogu
- 6 jajek
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 64 g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
Sernik ze śliwkami i bezą - składniki na warstwę śliwkową:
- 600 g śliwek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na bezę:
- 3 białka
- 165 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj bezę. Możesz ją nawet przygotować dzień przed pieczeniem sernika. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksuj.
- Na papierze do pieczenia odrysuj dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Papier do pieczenia przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika. Masę na bezę wyłóż na papier do pieczenia, wypełniając nią odrysowany okrąg. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Bezę susz przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw bezę do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Dno tortownicy o wymiarach około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Formę wylep przygotowanym ciastem - zarówno dno, jak i brzegi formy na wysokość około 4 cm. Ciasto nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut - do zezłocenia.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę również ubij na sztywno.
- Do miski przełóż twaróg, dodaj proszek budyniowy, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do masy serowej delikatnie wmieszaj łyżką ubitą śmietanę, a następnie ubite białka. Ciasto przelej na podpieczony spód.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj warstwę śliwkową. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i przełóż do garnka. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu, aż śliwki puszczą sok i zaczną się delikatnie rozpadać.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszankę powoli wlewaj do garnka ze śliwkami, cały czas mieszaj, gotuj do zgęstnienia. Śliwki zdejmij z palnika i pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone śliwki wyłóż na wierzch ostudzonego sernika. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Na sernik wyłóż bezę. Sernik możesz jeszcze włożyć na pół godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz