poniedziałek, września 26, 2022

Sernik bez sera ze śliwkami

Pyszne, jesienne ciasto na kruchym kakaowym spodzie z puszystą, lekką jak chmurka pianką śmietankową i śliwkami.
Sernik bez sera ze śliwkami


Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na kakaowy spód:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek z jajek rozmiar L

Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na sernik:

  • 5 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)

Pozostałe składniki:

  • 450 g śliwek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sernik bez sera ze śliwkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie część - jedną większą, a drugą nieco mniejszą. 
  • Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na minimum 45 minut, natomiast mniejszą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki (na minimum 45 minut). 
  • Schłodzone ciasto w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj warstwę serową. Białka zmiksuj wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. 
  • W osobnej misce zmiksuj śmietanę z proszkiem budyniowym. Do śmietany dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę serową  wyłóż na podpieczony spód.
  • Śliwki umyj, osusz, wypestkuj, pokrój na połówki i obtocz w mące ziemniaczanej. Śliwki ułóż na masie serowej skórką do masy. Wyjęte z zamrażarki ciasto zetrzyj na śliwki, na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. 
Smacznego!
Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

2 komentarze:

  1. Sernik bez sera? No zaskoczyłam się. Wygląda jak sernik :D Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Robiłam kiedyś podobne z rabarbarem zamiast śliwki. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger