Pyszny wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to doskonałe w smaku danie składające się z kawałków schabu smażonych na głębokim oleju, a następnie połączonych z aromatycznym i wyrazistym sosem słodko-kwaśnym. Bardzo polecam! :)
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - składniki na sos słodko-kwaśny:
- 0,5 szklanki miodu
- 6 łyżek octu ryżowego
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - pozostałe składniki:
- 1 kilogram schabu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka rozmiar L
- 750 ml oleju
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 papryki czerwone
- sól i pieprz
- do zagęszczenia: 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody
- olej do smażenia
- dodatkowo: garść posiekanego szczypiorku, garść sezamu
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
- W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą.
- W osobnym naczyniu rozkłóć jajka.
- Każdy kawałek schabu najpierw obtocz w mieszance mąki i mąki kukurydzianej, następnie panieruj w jajku, ponownie obtocz w mieszance mąk.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej do 180 stopni Celsjusza około 750 ml oleju. Na głęboki, dobrze rozgrzany olej w kilku partiach wrzucaj kawałki schabu w przygotowanej panierce i smaż przez 6-7 minut - do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
- Wylej olej po smażeniu mięsa. Wok lub patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smaż przez 3 minuty.
- W misce wymieszaj składniki na sos słodko-kwaśny, czyli: miód, ocet ryżowy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy.
- Do woka lub na patelnię dodaj usmażony schab i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia.
- Wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Powstałą mieszankę dodaj na patelnię i cały czas mieszając gotuj przez około 2 minuty - do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie kawałki wieprzowiny były pokryte sosem.
- Wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym podawaj posypaną szczypiorkiem i sezamem.
Wieprzowiny jeszcze nie robiłam w tym sosie. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam tego sosu. Fajnie już mam pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńMam własnej roboty sos słodko-kwaśny, tak że chętnie go tak zastosuję. :)
OdpowiedzUsuń