Pyszny wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to doskonałe w smaku danie składające się z kawałków schabu smażonych na głębokim oleju, a następnie połączonych z aromatycznym i wyrazistym sosem słodko-kwaśnym. Bardzo polecam! :)
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - składniki na sos słodko-kwaśny:
0,5 szklanki miodu
6 łyżek octu ryżowego
4 łyżeczki sosu sojowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - pozostałe składniki:
1 kilogram schabu
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka rozmiar L
750 ml oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 papryki czerwone
sól i pieprz
do zagęszczenia: 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody
Schab oczyść, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą.
W osobnym naczyniu rozkłóć jajka.
Każdy kawałek schabu najpierw obtocz w mieszance mąki i mąki kukurydzianej, następnie panieruj w jajku, ponownie obtocz w mieszance mąk.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej do 180 stopni Celsjusza około 750 ml oleju. Na głęboki, dobrze rozgrzany olej w kilku partiach wrzucaj kawałki schabu w przygotowanej panierce i smaż przez 6-7 minut - do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
Wylej olej po smażeniu mięsa. Wok lub patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smaż przez 3 minuty.
W misce wymieszaj składniki na sos słodko-kwaśny, czyli: miód, ocet ryżowy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy.
Do woka lub na patelnię dodaj usmażony schab i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia.
Wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Powstałą mieszankę dodaj na patelnię i cały czas mieszając gotuj przez około 2 minuty - do czasu, aż sos zgęstnieje.
Dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie kawałki wieprzowiny były pokryte sosem.
Wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym podawaj posypaną szczypiorkiem i sezamem.
Wieprzowiny jeszcze nie robiłam w tym sosie. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam tego sosu. Fajnie już mam pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńMam własnej roboty sos słodko-kwaśny, tak że chętnie go tak zastosuję. :)
OdpowiedzUsuń