piątek, 16 września 2022

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu z kabanosem, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą duszone w sosie własnym. Prosto i pysznie!
Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu - składniki:

  • 1 kg schabu 
  • 12 kawałków kabanosów
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 cebule (około 1 cebuli do zrazów + 2 cebule do sosu)
  • musztarda delikatesowa
  • 750 ml bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • 50 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • opcjonalnie: mąka pszenna do zagęszczenia sosu


Zrazy ze schabu - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dość cienko rozbij z obu stron tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso dopraw solą i pieprzem. 
  • Każdy plaster mięsa w pierwszej kolejności posmaruj cienką warstwą musztardy, następnie ułóż plaster boczku, kawałek kabanosa, pół ogórka kiszonego i kawałek cebuli. Całość ściśle zwiń w roladkę.W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Do garnka z grubym dnem przełóż mięso i podsmażoną cebulę, dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej gorącym bulionem. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. 
  • Zrazy dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do sosu wlej śmietanę kremówkę. W razie potrzeby zagęść sos 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zimną wodą.
Smacznego!

1 komentarz: