Banalnie prosta i ekspresowa w przygotowaniu zupa ziemniaczana z ryżem i dużą ilością marchewki, dzięki której zupa ma lekko słodki posmak. Pysznie i pożywnie!
Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką - składniki:
1 biała część pora
3 średniej wielkości marchewki
2 litry bulionu warzywnego
600 g obranych ziemniaków
5 łyżek ryżu
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
1 łyżka masła
Zupa ziemniaczana z ryżem i marchewką - przepis:
W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć pokrojonego w półplasterki pora i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut, często mieszając.
Pora z marchewką zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i surowy ryż. Zagotuj, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez około 15-20 minut, do miękkości ryżu i ziemniaków. Dopraw zupę solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Nigdy nie robiłam tej zupy. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuń