Obłędnie pyszne ciasteczka składające się prawie z samych ziaren: pestek słonecznika i dyni, płatków migdałowych i sezamu. Oj, trudno się od nich oderwać!
Ciastka Florentynki - składniki:
1 jajko rozmiar L
100 g cukru trzcinowego
200 g pestek słonecznika
120 g płatków migdałowych
50 g pestek dyni
35 g sezamu
Ciastka Florentynki - przepis:
Jajko z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. Do powstałej masy dodaj pestki słonecznika, płatki migdałowe, pestki dyni i sezam. Dokładnie wymieszaj łyżką.
Masę wykładaj łyżką na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie, okrągłe ciasteczka.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 11 minut.
Szybki i prosty przepis na przepyszny makaron w kremowym sosie z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą.
Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą - składniki:
300 g makaronu
400 g kiełbasy (najlepiej wędzonej i podsuszanej)
150 g suszonych pomidorów z oleju
4 ząbki czosnku
250 ml słodkiej śmietanki 30%
150 g tartej mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę, smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Kiełbasę przełóż na talerz.
Na patelnię po smażeniu kiełbasy dodaj posiekane suszone pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj słodką śmietankę. Zagotuj. Dodaj tartą mozzarellę, zmniejsz moc palnika. Mieszaj do momentu aż ser się całkowicie roztopi. Teraz gotuj sos na niskiej mocy palnika do czasu jego zredukowania.
Na patelnię dodaj ugotowany i odsączony makaron oraz kiełbasę. Wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Tosty gyros, czyli tosty z kurczakiem, korniszonami, papryką, cebulą, kukurydzą i serem żółtym. Idealne na lunch czy kolację.
Tosty gyros - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 400 g)
12 kromek chleba tostowego
10 korniszonków
1 mała papryka czerwona
1 mała cebula czerwona
100 g kukurydzy
125 g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
majonez
olej do smażenia
Tosty gyros - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Kurczaka podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Do miski przełóż ostudzonego kurczaka, dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i odsączoną kukurydzę. Dokładnie wymieszaj.
Kromki chleba tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kromkę posmaruj najpierw majonezem, następnie ułóż porcję farszu, dopraw solą i pieprzem. Tosty posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
Tosty gyros wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną - przepis:
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwę, curry, tarty imbir oraz sól i pieprz.
Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Powstałą marynatę dodaj do kurczaka. Dokładnie wymieszaj. Włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Ryż długoziarnisty gotuj 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj kurczaka, smaż do zarumienienia.
Na patelnię wlej bulion. Gotuj na dość dużej mocy palnika przez 5 minut.
Na patelnię dodaj ugotowany ryż, mleko kokosowe oraz żurawinę. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 8 minut, do odparowania większości płynu.
Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem.
Przed podaniem możesz posypać danie posiekaną natkę pietruszki.
dodatkowo: 75 g tartego, twardego sera (użyłam sera Dziugas, ale może też być parmezan albo cheddar)
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
3 ząbki czosnku
300 ml przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, szczypta cukru
oliwa z oliwek
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez 15 minut.
Filety z piersi kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. W misce wymieszaj mięso mielone, pokrojoną w kostkę mozzarellę, parmezan, jajko, cebulę suszoną, czosnek granulowany, zioła włoskie, chili pieprz cayenne oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub oliwą z oliwek. Pulpety przełóż do naczynia. Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zalej pulpety sosem pomidorowym, a wierzch posyp serem. Pulpety piecz jeszcze przez 10 minut.
Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem roztopionej białej czekolady. Pycha! Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Sernik z białą czekoladą - składniki na spód:
125 g herbatników
50 g roztopionego i ostudzonego masła
Sernik z białą czekoladą - składniki na masę serową:
750 g trzykrotnie mielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
3 jajka
150 ml śmietany kremówki 30%
200 g białej czekolady
Sernik z białą czekoladą - składniki na polewę:
60 ml słodkiej śmietanki 18%
100 g białej czekolady
Sernik z białą czekoladą - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przełóż twaróg, cukier i budyń waniliowy (proszek). Miksuj na niskich obrotach miksera do momentu, aż masa stanie się gładka i jednolita. Stopniowo dodawaj całe jajka. Po każdym dodaniu jajka miksuj masę przez 30 sekund.
W rondelku bardzo mocno podgrzej śmietankę, ale jej nie zagotuj. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Jeszcze lekko ciepłą i płynną śmietankę z czekoladą dodaj do masy serowej. Krótko zmiksuj.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Na dno formy wstaw naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzącą wodą.
Boki tortownicy również wyłóż papierem do pieczenia. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód.
Sernik wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
Po ostudzeniu, udekoruj sernik polewą. Śmietankę bardzo mocno podgrzej, ale jej nie gotuj. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia, a następnie rozprowadź na powierzchni sernika.
Filety z piersi indyka oczyść, osusz, pokrój w cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż indyka do zarumienienia. Odłóż na bok.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, smaż przez 3 minuty.
W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion włóż kawałki przesmażonego mięsa wraz z cebulą i marchewką. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
Po upływie powyższego czasu do sosu dodaj śmietanę kremówkę. Wymieszaj. W razie potrzeby zagęść sos 1 łyżką mąki wymieszaną w 1/3 szklanki wody. Całość gotuj na średniej mocy palnika.
Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek.
Wyśmienita, lekka, zdrowa i pożywna sałatka składająca się z mixu sałat, awokado, mozzarelli, tuńczyka i zielonych oliwek.
Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą - składniki:
1 dojrzałe awokado
2 garście mixu sałat
125 g mozzarelli
150 g tuńczyka w oliwie
0,5 małej cebuli
12 zielonych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
1/3 pęczka szczypiorku
Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą - przepis:
Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki.
Na duży talerz wyłóż mix sałat. Dopraw solą i pieprzem, ułóż kolejno: kawałki awokado, pokrojoną w kostkę mozzarellę, kawałki tuńczyka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół oliwki.
Sałatkę skrop oliwą z oliwek, ponownie dopraw solą i pieprzem oraz posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Świetny przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w sosie barbecue. Palce lizać!
Kurczak marynowany w sosie barbecue - składniki:
6 nóg kurczaka
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
6 łyżek ketchupu
2 łyżeczki musztardy
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
4 łyżki oleju
1,5 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
0,5 łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz
Kurczak marynowany w sosie barbecue - przepis:
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Do miseczki przełóż cebulę, czosnek i pozostałe składniki marynaty, czyli ketchup, musztardę, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej, cukier brązowy, papryki: słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz.
Kurczaka oczyść i osusz. Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze nogi.
Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.
Pyszne, jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami zatopionymi w galaretce oraz wyśmienitym kremem składającym się z mascarpone, jogurtu greckiego i kremówki.
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na ciasto marchewkowe:
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
300 g obranej marchewki
szczypta soli
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na warstwę jabłkowo-gruszkową:
750 g jabłek
250 g gruszek
sok wyciśnięty z połowy cytryny
0,5 szklanki wody
2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na krem:
250 g mascarpone
350 g gęstego jogurtu greckiego
250 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - przepis:
Mąkę przesiej do miski wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
W drugiej misce zmiksuj jajka wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj olej, sól i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Pod koniec miksowania w kilku partiach dodaj suche składniki, krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jabłka i gruszki obierz, przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i wodę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Zdejmij z kuchenki, wsyp galaretki, energicznie wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego stężenia. Tężejącą masę wyłóż na blat ciasta marchewkowego, wstaw do lodówki.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim na gęsty krem, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę, dodaj do mascarpone z jogurtem greckim, krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj.
Trzy czwarte kremu wyłóż na stężałą warstwę jabłkowo-gruszkową, ułóż blat ciasta marchewkowego, wyłóż pozostałą porcję kremu. Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Szybki, pyszny i pożywny makaron z dodatkiem kurczaka, boczku, cukinii, pomidorków koktajlowych i zielonego pesto.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią - składniki:
350 g makaronu
200 g wędzonego boczku
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
1 cukinia
250 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki zielonego pesto
100 ml śmietanki 18%
przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
olej do smażenia
Makaron z kurczakiem, boczkiem i cukinią - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokrój w kostkę. Na suchej patelni podsmaż boczek na rumiano. Odstaw na bok.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi. Kurczaka wrzuć na dobrze rozgrzany olej, smaż do zarumienienia.
Na patelnię z kurczakiem dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż 5 minut. Kolejno dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, smaż 3 minuty. Następnie dodaj zielone pesto, podsmażony boczek i ugotowany makaron. Smaż przez 5 minut. Pod koniec smażenia wlej śmietankę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.