Cannelloni, czyli makaron grube rurki nadziewany szpinakiem z dodatkiem ricotty, sera Dziugas i jajka, zapiekany pod sosem pomidorowym i tartą mozzarellą.
Cannelloni ze szpinakiem - składniki:
- 200 g makaronu cannelloni
- 600 g mrożonego, siekanego szpinaku
- 250 g ricotty
- 100 g tartego sera Dziugas
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 150 g tartej mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia
Cannelloni ze szpianakiem - składniki na sos pomidorowy:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne
- oliwa z oliwek
Cannelloni ze szpinakiem - przepis:
- Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowaniem cannelloni, by zdążył się rozmrozić.
- Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Wlej przecier pomidorowy i bulion. Dopraw solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne i oregano. Zagotuj. Gotuj pod uchyloną pokrywką na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
- Do rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku dodaj ricottę, ser Dziugas, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
- Makaron cannelloni nadziej przygotowanym farszem szpinakowym.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. W formie ułóż nadziany makaron. Polej sosem pomidorowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po upływie tego czasu posyp cannelloni tartą mozzarellą i piecz jeszcze przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz