Cannelloni, czyli makaron grube rurki nadziewany szpinakiem z dodatkiem ricotty, sera Dziugas i jajka, zapiekany pod sosem pomidorowym i tartą mozzarellą.
Cannelloni ze szpinakiem - składniki:
200 g makaronu cannelloni
600 g mrożonego, siekanego szpinaku
250 g ricotty
100 g tartego sera Dziugas
2 ząbki czosnku
1 jajko
150 g tartej mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia
Cannelloni ze szpianakiem - składniki na sos pomidorowy:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne
oliwa z oliwek
Cannelloni ze szpinakiem - przepis:
Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowaniem cannelloni, by zdążył się rozmrozić.
Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Wlej przecier pomidorowy i bulion. Dopraw solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne i oregano. Zagotuj. Gotuj pod uchyloną pokrywką na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
Do rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku dodaj ricottę, ser Dziugas, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. W formie ułóż nadziany makaron. Polej sosem pomidorowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po upływie tego czasu posyp cannelloni tartą mozzarellą i piecz jeszcze przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz