niedziela, 2 października 2022

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni, czyli makaron grube rurki nadziewany szpinakiem z dodatkiem ricotty, sera Dziugas i jajka, zapiekany pod sosem pomidorowym i tartą mozzarellą.
Cannelloni ze szpinakiem


Cannelloni ze szpinakiem - składniki:

  • 200 g makaronu cannelloni
  • 600 g mrożonego, siekanego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 100 g tartego sera Dziugas
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia

Cannelloni ze szpianakiem - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek

Cannelloni ze szpinakiem - przepis:

  • Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowaniem cannelloni, by zdążył się rozmrozić. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Wlej przecier pomidorowy i bulion. Dopraw solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne i oregano. Zagotuj. Gotuj pod uchyloną pokrywką na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Do rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku dodaj ricottę, ser Dziugas, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
  • Makaron cannelloni nadziej przygotowanym farszem szpinakowym. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. W formie ułóż nadziany makaron. Polej sosem pomidorowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po upływie tego czasu posyp cannelloni tartą mozzarellą i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz