niedziela, 30 października 2022

Ciastka Florentynki

Obłędnie pyszne ciasteczka składające się prawie z samych ziaren: pestek słonecznika i dyni, płatków migdałowych i sezamu. Oj, trudno się od nich oderwać!
Ciastka Florentynki


Ciastka Florentynki - składniki:

  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g pestek słonecznika
  • 120 g płatków migdałowych
  • 50 g pestek dyni
  • 35 g sezamu

Ciastka Florentynki - przepis:

  • Jajko z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. Do powstałej masy dodaj pestki słonecznika, płatki migdałowe, pestki dyni i sezam. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Masę wykładaj łyżką na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie, okrągłe ciasteczka.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 11 minut.
Smacznego!
Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki


Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl

6 komentarzy:

  1. Świetny przepis , ciastka wychodzą obłędne , dziękuję 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Cieszę się, że ciastka smakowały. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Czy zamiast cukru można na przykład dać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam tych ciastek z miodem. Istnieje ryzyko, że miód znacząco zmieni ich konsystencję i nie wyjdą tak, jak powinny.

      Usuń
  3. Pycha, zrobiłam 👏

    OdpowiedzUsuń