Pyszne, jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i gruszkami zatopionymi w galaretce oraz wyśmienitym kremem składającym się z mascarpone, jogurtu greckiego i kremówki.
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na ciasto marchewkowe:
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
300 g obranej marchewki
szczypta soli
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na warstwę jabłkowo-gruszkową:
750 g jabłek
250 g gruszek
sok wyciśnięty z połowy cytryny
0,5 szklanki wody
2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - składniki na krem:
250 g mascarpone
350 g gęstego jogurtu greckiego
250 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto marchewkowe z jabłkami, gruszkami i kremem - przepis:
Mąkę przesiej do miski wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
W drugiej misce zmiksuj jajka wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj olej, sól i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Pod koniec miksowania w kilku partiach dodaj suche składniki, krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jabłka i gruszki obierz, przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i wodę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Zdejmij z kuchenki, wsyp galaretki, energicznie wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego stężenia. Tężejącą masę wyłóż na blat ciasta marchewkowego, wstaw do lodówki.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim na gęsty krem, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę, dodaj do mascarpone z jogurtem greckim, krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj.
Trzy czwarte kremu wyłóż na stężałą warstwę jabłkowo-gruszkową, ułóż blat ciasta marchewkowego, wyłóż pozostałą porcję kremu. Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Witam. Ciasto bardzo mnie zaintrygowało, wygląda smakowicie. Jest taki problem, że nie mam takiej blaszki w jakiej Pani piekła. Mam prostokątną standardową, bodajże o wymiarach 30x25. Podwoić mam w takim wypadku składniki?
Ciasto wygląda bardzo smacznie, ale myślę, że przy długości blaszki większej o 10 cm wystarczy z półtorej porcji. Podwójna może być za duża. Pozdrawiam.
Witam. Ciasto bardzo mnie zaintrygowało, wygląda smakowicie. Jest taki problem, że nie mam takiej blaszki w jakiej Pani piekła. Mam prostokątną standardową, bodajże o wymiarach 30x25. Podwoić mam w takim wypadku składniki?
OdpowiedzUsuńWitam, serdecznie dziękuję. Tak, myślę, że może Pani/Pan podwoić liczbę składników - wyjdzie piękne, wysokie ciasto. :)
UsuńCiasto wygląda bardzo smacznie, ale myślę, że przy długości blaszki większej o 10 cm wystarczy z półtorej porcji. Podwójna może być za duża. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń