Filety z piersi indyka oczyść, osusz, pokrój w cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż indyka do zarumienienia. Odłóż na bok.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, smaż przez 3 minuty.
W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion włóż kawałki przesmażonego mięsa wraz z cebulą i marchewką. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
Po upływie powyższego czasu do sosu dodaj śmietanę kremówkę. Wymieszaj. W razie potrzeby zagęść sos 1 łyżką mąki wymieszaną w 1/3 szklanki wody. Całość gotuj na średniej mocy palnika.
Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek.
niby proste a jednak rakieta :) dziękuję za inspiracje, robię dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na obiad,pychotka!!
OdpowiedzUsuń