Świetny przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w sosie barbecue. Palce lizać!
Kurczak marynowany w sosie barbecue - składniki:
6 nóg kurczaka
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
6 łyżek ketchupu
2 łyżeczki musztardy
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
4 łyżki oleju
1,5 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
0,5 łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz
Kurczak marynowany w sosie barbecue - przepis:
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Do miseczki przełóż cebulę, czosnek i pozostałe składniki marynaty, czyli ketchup, musztardę, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej, cukier brązowy, papryki: słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz.
Kurczaka oczyść i osusz. Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze nogi.
Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz