dodatkowo: 75 g tartego, twardego sera (użyłam sera Dziugas, ale może też być parmezan albo cheddar)
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
3 ząbki czosnku
300 ml przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, szczypta cukru
oliwa z oliwek
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez 15 minut.
Filety z piersi kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. W misce wymieszaj mięso mielone, pokrojoną w kostkę mozzarellę, parmezan, jajko, cebulę suszoną, czosnek granulowany, zioła włoskie, chili pieprz cayenne oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub oliwą z oliwek. Pulpety przełóż do naczynia. Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zalej pulpety sosem pomidorowym, a wierzch posyp serem. Pulpety piecz jeszcze przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz