środa, 12 października 2022

Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą

Wyśmienita, lekka, zdrowa i pożywna sałatka składająca się z mixu sałat, awokado, mozzarelli, tuńczyka i zielonych oliwek.
Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą


Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą - składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 garście mixu sałat
  • 125 g mozzarelli
  • 150 g tuńczyka w oliwie
  • 0,5 małej cebuli
  • 12 zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1/3 pęczka szczypiorku


Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą - przepis:

  • Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki. 
  • Na duży talerz wyłóż mix sałat. Dopraw solą i pieprzem, ułóż kolejno: kawałki awokado, pokrojoną w kostkę mozzarellę, kawałki tuńczyka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół oliwki.
  • Sałatkę skrop oliwą z oliwek, ponownie dopraw solą i pieprzem oraz posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą

Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą

Sałatka z tuńczykiem, awokado i mozzarellą


3 komentarze:

  1. Wow, wygląda jak przekąska idealna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam takie zdrowe przekąski! Od jakiegoś czasu staram się lepiej dbać o siebie, dlatego pilnuję zdrowej diety oraz dużo ćwiczę. Ponadto dla lepszych efektów regularnie stosuję Żeń Szeń Koreański.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ją wypróbuje na święta wielkanocne :)

    OdpowiedzUsuń