wtorek, października 18, 2022

Sernik z białą czekoladą

Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem roztopionej białej czekolady. Pycha! Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Sernik z białą czekoladą



Sernik z białą czekoladą - składniki na spód:

  • 125 g herbatników
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Sernik z białą czekoladą - składniki na masę serową:

  • 750 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady

Sernik z białą czekoladą - składniki na polewę:

  • 60 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g białej czekolady


Sernik z białą czekoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przełóż twaróg, cukier i budyń waniliowy (proszek). Miksuj na niskich obrotach miksera do momentu, aż masa stanie się gładka i jednolita. Stopniowo dodawaj całe jajka. Po każdym dodaniu jajka miksuj masę przez 30 sekund.
  • W rondelku bardzo mocno podgrzej śmietankę, ale jej nie zagotuj. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Jeszcze lekko ciepłą i płynną śmietankę z czekoladą dodaj do masy serowej. Krótko zmiksuj.
  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Na dno formy wstaw naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzącą wodą. 
  • Boki tortownicy również wyłóż papierem do pieczenia. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. 
  • Sernik wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Po ostudzeniu, udekoruj sernik polewą. Śmietankę bardzo mocno podgrzej, ale jej nie gotuj. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia, a następnie rozprowadź na powierzchni sernika.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

1 komentarz:

  1. Wygląda mega apetycznie! Czas skończyć dietę i przygotować tą słodkość :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger