Tosty gyros, czyli tosty z kurczakiem, korniszonami, papryką, cebulą, kukurydzą i serem żółtym. Idealne na lunch czy kolację.
Tosty gyros - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 400 g)
- 12 kromek chleba tostowego
- 10 korniszonków
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała cebula czerwona
- 100 g kukurydzy
- 125 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
- majonez
- olej do smażenia
Tosty gyros - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Kurczaka podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Do miski przełóż ostudzonego kurczaka, dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i odsączoną kukurydzę. Dokładnie wymieszaj.
- Kromki chleba tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kromkę posmaruj najpierw majonezem, następnie ułóż porcję farszu, dopraw solą i pieprzem. Tosty posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
- Tosty gyros wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Inspiracja: e-przepisykulinarne.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz