poniedziałek, listopada 28, 2022

Soczyste kotlety z kurczaka

Soczyste kotlety z kurczaka

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i soczyste kotleciki z kurczaka, które z pewnością posmakują nie tylko najmłodszym. 
Soczyste kotlety z kurczaka

Soczyste kotlety z kurczaka - składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka (około 350-400 g)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Soczyste kotlety z kurczaka - przepis: 

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do miski przełóż jogurt grecki, żółtka, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Pokrojone kawałki kurczaka przełóż do marynaty i wstaw na około 1 godzinę  do lodówki. 
  • Kawałki kurczaka obtoczone w marynacie smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia. 
Smacznego!
Soczyste kotlety z kurczaka

Soczyste kotlety z kurczaka

Soczyste kotlety z kurczaka

sobota, listopada 26, 2022

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Pyszne, idealne na nadchodzące święta ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego z brzoskwiniami i kremu śmietankowego.
Makowa panienka z brzoskwiniami


Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła

Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń 
  • około 50 g białej czekolady
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki soku z brzoskwiń + 2 łyżki soku z cytryny

Makowa panienka z brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mak oraz aromat migdałowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny. Wyłóż 1/3 kremu budyniowego, następnie brzoskwinie pokrojone w kostkę i pozostałą część kremu budyniowego. Ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż krem śmietankowy. Całość oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

czwartek, listopada 24, 2022

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z tuńczykiem, awokado, ciecierzycą, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem z dodatkiem dressingu cytrynowego.
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju (około 300 g)
  • 1 awokado
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 długi ogórek
  • 0,5 czerwonej cebuli

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki na sos:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli


Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - przepis:

  • Awokado pokrój w kostkę, pomidorki na połówki, ogórka w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
  • Do miski przełóż tuńczyka, awokado, odsączoną ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórka i cebulę. Wymieszaj.
  • Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, garść natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól. 
  • Dressing dodaj do sałatki, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą

poniedziałek, listopada 21, 2022

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Pyszne i aromatyczne, a do tego wspaniale chrupiące drobiowe kotlety siekane z dodatkiem papryki, pora, kukurydzy i parmezanu. Polecam!

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • mała, biała część pora
  • 150 g kukurydzy
  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia


Drobiowe kotlety siekane z warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki.
  • Paprykę i pora pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski dodaj posiekane mięso, paprykę, pora, odsączoną kukurydzę, jajko, mąkę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie, okrągłe kotlety, a następnie panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

czwartek, listopada 17, 2022

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Wyśmienity, puszysty murzynek przekładany kremem cytrynowym z dodatkiem polewy czekoladowej. 
Murzynek z kremem cytrynowym


Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na ciasto:

  • 0,5 szklanki wody
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Murzynek z kremem cytrynowej - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowy
  • 3/4 szklanki wrzącej wody

Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g mleka
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady


Murzynek z kremem cytrynowym - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, cukier i kakao. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego połączenia się składników i powstania gładkiej, jednolitej masy. Pozostaw do ostudzenia.
  • Białka oddziel od żółtek
  • Do ostudzonej mieszanki dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego tężenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
  • Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj galaretkę do ubitej śmietany. Masę włóż na 15 minut do lodówki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż tężejący krem, przykryj drugim blatem ciasta. Polewę wylej na  wierzch ciasta. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym


poniedziałek, listopada 14, 2022

Pomidorowa sałatka makaronaowa z mozzarellą i octem balsamicznym

Pomidorowa sałatka makaronaowa z mozzarellą i octem balsamicznym

Wyjątkowo wyrazista w smaku sałatka makaronowa z pomidorowym dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego i parmezanu oraz suszonych pomidorów, pomidorków koktajlowych, ogórka i mozzarelli. 
Pomidorowa sałatka makaronowa z mozzarellą i octem balsamicznym


Sałatka makaronowa z pomidorami, mozzarellą i octem balsamicznym - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 250 g mozzarelli w kulce

Sałatka makaronowa z pomidorami, mozzarellą i octem balsamicznym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • W misce wymieszaj przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, cukier trzcinowy, tarty parmezan oraz sól i pieprz. 
  • Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj z przygotowanym sosem pomidorowym. Dodaj pozostałe składniki, czyli pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w półplasterki ogórka i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Pomidorowa sałatka makaronaowa z mozzarellą i octem balsamicznym

Pomidorowa sałatka makaronaowa z mozzarellą i octem balsamicznym

Pomidorowa sałatka makaronaowa z mozzarellą i octem balsamicznym

Pomidorowa sałatka makaronaowa z mozzarellą i octem balsamicznym

sobota, listopada 12, 2022

Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

Wyśmienite ciasto składające się z puszystego, wilgotnego, kakaowego biszkoptu, bananów i dwóch rodzajów kremu: straciatella i czekoladowego. Ciasto bananowa straciatella to wypiek, który warto wypróbować! :)
Ciasto bananowa straciatella



Ciasto bananowa straciatella - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g kakao
  • 26 g oleju

Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem straciatella:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 75 g gorzkiej czekolady

Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek Nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki: 

  • 5 średniej wielkości bananów
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto bananowa straciatella - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt kakaowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem straciatella. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i skrop sokiem z cytryny. Pokrojone banany ściśle ułóż na pierwszym blacie biszkoptu. Wyłóż krem straciatella. Ułóż drugi blat biszkoptu, delikatnie dociśnij.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj krem czekoladowy, cały czas miksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem czekoladowy wyłóż na drugi blat biszkoptu. Wierzch ciasta posyp białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

Ciasto bananowa straciatella

czwartek, listopada 10, 2022

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Pyszny sposób na aromatycznego kurczaka, smażonego w wyśmienitym sosie teriyaki z dodatkiem miodu i sosu sojowego oraz sezamu.
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem


Kurczak w sosie teriyaki z sezamem - przepis:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • przyprawy: po szczypcie świeżo mielonego pieprzu czarnego, imbiru, soli czosnkowej, słodkiej papryki i cynamonu
  • 2,5 łyżki sosu teriyaki
  • 2,5 łyżki miodu
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • olej do smażenia

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem - składniki:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj pieprz, imbir, sól czosnkową, słodką paprykę i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszaj tak, by każdy kawałek mięsa był dobrze oblepiony mieszanką. 
  • Do drugiego, mniejszego naczynia wlej sos teriyaki, miód i sos sojowy. Wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut - do zarumienienia. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj mieszankę sosu teriyaki, miodu i sosu sojowego. Mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sezam, wymieszaj. 
  • Kurczaka podawaj z ryżem długoziarnistym.
Smacznego!
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

wtorek, listopada 08, 2022

Oszukane flaki z kurczaka

Oszukane flaki z kurczaka

Wyśmienity pomysł na oszukane flaczki z kurczaka. Jeśli nie przepadasz za flakami w tradycyjnej odsłonie, zdecydowanie polecam Ci ten przepis!
Oszukane flaki z kurczaka

Oszukane flaki z kurczaka - składniki:

  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
  • 5 podudzi z kurczaka (pałki)
  • 3-4 marchewki (około 350 g)
  • 1 pietruszka 
  • mały kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz


Oszukane flaczki z kurczaka - przepis: 

  • Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Dodaj oczyszczone ćwiartki, podudzia oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj na niskiej mocy palnika, w międzyczasie zbierz ścięte białko, czyli białą pianę.
  • Następnie dodaj do garnka umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz sól. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij z garnka mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Teraz dodaj do garnka pokrojoną w kostkę białą część pora. Gotuj przez 10 minut. 
  • Ostudzone mięso pokrój w kostkę, marchewki również pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Mięso i warzywa dodaj do zupy. Dodaj również sos sojowy oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową i w razie potrzeby sól oraz pieprz. 
  • Przygotuj zasmażkę. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Do rondelka wlej chochlę gorącej zupy, dokładnie wymieszaj. Zasmażkę wlej do zupy. Wymieszaj. 
  • Flaczki podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Oszukane flaki z kurczaka

Oszukane flaki z kurczaka

niedziela, listopada 06, 2022

Placki z ricottą

Placki z ricottą

Lekkie i puszyste placki z dodatkiem ricotty. Idealne na śniadanie!
Placki z ricottą


Placki z ricottą - składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub ulubiony dżem


Placki z ricottą - przepis:

  • Białka oddziel od żółtek. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Do drugiej miski dodaj żółtka, ricottę oraz cukry: trzcinowy i waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Do masy delikatnie wmieszaj ubite białka. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem. 
Smacznego!
Placki z ricottą

Placki z ricottą

Placki z ricottą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger