Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i soczyste kotleciki z kurczaka, które z pewnością posmakują nie tylko najmłodszym.
Soczyste kotlety z kurczaka - składniki:
1 filet z piersi kurczaka (około 350-400 g)
2 łyżki jogurtu greckiego
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
olej do smażenia
Soczyste kotlety z kurczaka - przepis:
Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Do miski przełóż jogurt grecki, żółtka, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Pokrojone kawałki kurczaka przełóż do marynaty i wstaw na około 1 godzinę do lodówki.
Kawałki kurczaka obtoczone w marynacie smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Pyszne, idealne na nadchodzące święta ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego z brzoskwiniami i kremu śmietankowego.
Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maku
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:
750 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 żółtka z jajek rozmiar L
1,5 łyżki mąki pszennej
4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g miękkiego masła
Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem śmietankowy:
600 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
1 puszka brzoskwiń
około 50 g białej czekolady
do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki soku z brzoskwiń + 2 łyżki soku z cytryny
Makowa panienka z brzoskwiniami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mak oraz aromat migdałowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny. Wyłóż 1/3 kremu budyniowego, następnie brzoskwinie pokrojone w kostkę i pozostałą część kremu budyniowego. Ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż krem śmietankowy. Całość oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z tuńczykiem, awokado, ciecierzycą, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem z dodatkiem dressingu cytrynowego.
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki:
2 puszki tuńczyka w oleju (około 300 g)
1 awokado
1 puszka ciecierzycy
12 pomidorków koktajlowych
1 długi ogórek
0,5 czerwonej cebuli
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki na sos:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - przepis:
Awokado pokrój w kostkę, pomidorki na połówki, ogórka w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
Do miski przełóż tuńczyka, awokado, odsączoną ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórka i cebulę. Wymieszaj.
Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, garść natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól.
Dressing dodaj do sałatki, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Pyszne i aromatyczne, a do tego wspaniale chrupiące drobiowe kotlety siekane z dodatkiem papryki, pora, kukurydzy i parmezanu. Polecam!
Drobiowe kotlety siekane z warzywami - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
1 średnia czerwona papryka
mała, biała część pora
150 g kukurydzy
3 jajka rozmiar M
3 łyżki mąki
4 łyżki tartego parmezanu
1 mały pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
dodatkowo: mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Drobiowe kotlety siekane z warzywami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki.
Paprykę i pora pokrój w drobną kostkę.
Do miski dodaj posiekane mięso, paprykę, pora, odsączoną kukurydzę, jajko, mąkę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie, okrągłe kotlety, a następnie panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Wyśmienity, puszysty murzynek przekładany kremem cytrynowym z dodatkiem polewy czekoladowej.
Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na ciasto:
0,5 szklanki wody
250 g masła
250 g cukru
6 łyżek kakao
5 jajek rozmiar L
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Murzynek z kremem cytrynowej - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania galaretki cytrynowy
3/4 szklanki wrzącej wody
Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na polewę czekoladową:
50 g mleka
50 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Murzynek z kremem cytrynowym - przepis:
Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, cukier i kakao. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego połączenia się składników i powstania gładkiej, jednolitej masy. Pozostaw do ostudzenia.
Białka oddziel od żółtek
Do ostudzonej mieszanki dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego tężenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj galaretkę do ubitej śmietany. Masę włóż na 15 minut do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż tężejący krem, przykryj drugim blatem ciasta. Polewę wylej na wierzch ciasta.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Wyjątkowo wyrazista w smaku sałatka makaronowa z pomidorowym dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego i parmezanu oraz suszonych pomidorów, pomidorków koktajlowych, ogórka i mozzarelli.
Sałatka makaronowa z pomidorami, mozzarellą i octem balsamicznym - składniki:
350 g makaronu
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/4 szklanki tartego parmezanu
sól i pieprz
100 g suszonych pomidorów z oleju
250 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek
250 g mozzarelli w kulce
Sałatka makaronowa z pomidorami, mozzarellą i octem balsamicznym - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W misce wymieszaj przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, cukier trzcinowy, tarty parmezan oraz sól i pieprz.
Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj z przygotowanym sosem pomidorowym. Dodaj pozostałe składniki, czyli pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w półplasterki ogórka i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Wyśmienite ciasto składające się z puszystego, wilgotnego, kakaowego biszkoptu, bananów i dwóch rodzajów kremu: straciatella i czekoladowego. Ciasto bananowa straciatella to wypiek, który warto wypróbować! :)
Ciasto bananowa straciatella - składniki na biszkopt:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g kakao
26 g oleju
Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem straciatella:
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
75 g gorzkiej czekolady
Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem czekoladowy:
400 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek Nutelli lub innego kremu czekoladowego
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
5 średniej wielkości bananów
4-5 łyżek soku z cytryny
około 50 g białej czekolady
Ciasto bananowa straciatella - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt kakaowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem straciatella. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i skrop sokiem z cytryny. Pokrojone banany ściśle ułóż na pierwszym blacie biszkoptu. Wyłóż krem straciatella. Ułóż drugi blat biszkoptu, delikatnie dociśnij.
Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj krem czekoladowy, cały czas miksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Krem czekoladowy wyłóż na drugi blat biszkoptu. Wierzch ciasta posyp białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Pyszny sposób na aromatycznego kurczaka, smażonego w wyśmienitym sosie teriyaki z dodatkiem miodu i sosu sojowego oraz sezamu.
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem - przepis:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
1/4 szklanki mąki pszennej
przyprawy: po szczypcie świeżo mielonego pieprzu czarnego, imbiru, soli czosnkowej, słodkiej papryki i cynamonu
2,5 łyżki sosu teriyaki
2,5 łyżki miodu
0,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki nasion sezamu
olej do smażenia
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem - składniki:
Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
Do miski wsyp mąkę, dodaj pieprz, imbir, sól czosnkową, słodką paprykę i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszaj tak, by każdy kawałek mięsa był dobrze oblepiony mieszanką.
Do drugiego, mniejszego naczynia wlej sos teriyaki, miód i sos sojowy. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut - do zarumienienia. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj mieszankę sosu teriyaki, miodu i sosu sojowego. Mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sezam, wymieszaj.
Wyśmienity pomysł na oszukane flaczki z kurczaka. Jeśli nie przepadasz za flakami w tradycyjnej odsłonie, zdecydowanie polecam Ci ten przepis!
Oszukane flaki z kurczaka - składniki:
2 duże ćwiartki z kurczaka
5 podudzi z kurczaka (pałki)
3-4 marchewki (około 350 g)
1 pietruszka
mały kawałek selera
biała część pora
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
Oszukane flaczki z kurczaka - przepis:
Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Dodaj oczyszczone ćwiartki, podudzia oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj na niskiej mocy palnika, w międzyczasie zbierz ścięte białko, czyli białą pianę.
Następnie dodaj do garnka umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz sól. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę.
Po upływie powyższego czasu wyjmij z garnka mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia.
Teraz dodaj do garnka pokrojoną w kostkę białą część pora. Gotuj przez 10 minut.
Ostudzone mięso pokrój w kostkę, marchewki również pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Mięso i warzywa dodaj do zupy. Dodaj również sos sojowy oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową i w razie potrzeby sól oraz pieprz.
Przygotuj zasmażkę. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Do rondelka wlej chochlę gorącej zupy, dokładnie wymieszaj. Zasmażkę wlej do zupy. Wymieszaj.
Lekkie i puszyste placki z dodatkiem ricotty. Idealne na śniadanie!
Placki z ricottą - składniki:
2 jajka
250 g ricotty
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 ml mleka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder lub ulubiony dżem
Placki z ricottą - przepis:
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do drugiej miski dodaj żółtka, ricottę oraz cukry: trzcinowy i waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Do masy delikatnie wmieszaj ubite białka.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem.