Wyśmienite ciasto składające się z puszystego, wilgotnego, kakaowego biszkoptu, bananów i dwóch rodzajów kremu: straciatella i czekoladowego. Ciasto bananowa straciatella to wypiek, który warto wypróbować! :)
Ciasto bananowa straciatella - składniki na biszkopt:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g kakao
26 g oleju
Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem straciatella:
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
75 g gorzkiej czekolady
Ciasto bananowa straciatella - składniki na krem czekoladowy:
400 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek Nutelli lub innego kremu czekoladowego
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
5 średniej wielkości bananów
4-5 łyżek soku z cytryny
około 50 g białej czekolady
Ciasto bananowa straciatella - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt kakaowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem straciatella. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i skrop sokiem z cytryny. Pokrojone banany ściśle ułóż na pierwszym blacie biszkoptu. Wyłóż krem straciatella. Ułóż drugi blat biszkoptu, delikatnie dociśnij.
Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj krem czekoladowy, cały czas miksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Krem czekoladowy wyłóż na drugi blat biszkoptu. Wierzch ciasta posyp białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Dawno nie robiłam ciasta z bananami. Twoja wygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuń