poniedziałek, 21 listopada 2022

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Pyszne i aromatyczne, a do tego wspaniale chrupiące drobiowe kotlety siekane z dodatkiem papryki, pora, kukurydzy i parmezanu. Polecam!

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • mała, biała część pora
  • 150 g kukurydzy
  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia


Drobiowe kotlety siekane z warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki.
  • Paprykę i pora pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski dodaj posiekane mięso, paprykę, pora, odsączoną kukurydzę, jajko, mąkę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie, okrągłe kotlety, a następnie panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

Drobiowe kotlety siekane z warzywami

1 komentarz: