Pyszne i aromatyczne, a do tego wspaniale chrupiące drobiowe kotlety siekane z dodatkiem papryki, pora, kukurydzy i parmezanu. Polecam!
Drobiowe kotlety siekane z warzywami - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
1 średnia czerwona papryka
mała, biała część pora
150 g kukurydzy
3 jajka rozmiar M
3 łyżki mąki
4 łyżki tartego parmezanu
1 mały pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
dodatkowo: mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Drobiowe kotlety siekane z warzywami - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki.
Paprykę i pora pokrój w drobną kostkę.
Do miski dodaj posiekane mięso, paprykę, pora, odsączoną kukurydzę, jajko, mąkę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie, okrągłe kotlety, a następnie panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Bardzo apetyczne kotleciki. Muszę takich spróbować. :)
OdpowiedzUsuń