sobota, 26 listopada 2022

Makowa panienka z brzoskwiniami

Pyszne, idealne na nadchodzące święta ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego z brzoskwiniami i kremu śmietankowego.
Makowa panienka z brzoskwiniami


Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła

Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń 
  • około 50 g białej czekolady
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki soku z brzoskwiń + 2 łyżki soku z cytryny

Makowa panienka z brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mak oraz aromat migdałowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny. Wyłóż 1/3 kremu budyniowego, następnie brzoskwinie pokrojone w kostkę i pozostałą część kremu budyniowego. Ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż krem śmietankowy. Całość oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz