Pyszne, idealne na nadchodzące święta ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego z brzoskwiniami i kremu śmietankowego.
Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maku
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:
750 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 żółtka z jajek rozmiar L
1,5 łyżki mąki pszennej
4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g miękkiego masła
Makowa panienka z brzoskwiniami - składniki na krem śmietankowy:
600 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
1 puszka brzoskwiń
około 50 g białej czekolady
do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki soku z brzoskwiń + 2 łyżki soku z cytryny
Makowa panienka z brzoskwiniami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mak oraz aromat migdałowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny. Wyłóż 1/3 kremu budyniowego, następnie brzoskwinie pokrojone w kostkę i pozostałą część kremu budyniowego. Ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem cytryny, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż krem śmietankowy. Całość oprósz białą czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz