czwartek, 17 listopada 2022

Murzynek z kremem cytrynowym

Wyśmienity, puszysty murzynek przekładany kremem cytrynowym z dodatkiem polewy czekoladowej. 
Murzynek z kremem cytrynowym


Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na ciasto:

  • 0,5 szklanki wody
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Murzynek z kremem cytrynowej - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowy
  • 3/4 szklanki wrzącej wody

Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g mleka
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady


Murzynek z kremem cytrynowym - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, cukier i kakao. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego połączenia się składników i powstania gładkiej, jednolitej masy. Pozostaw do ostudzenia.
  • Białka oddziel od żółtek
  • Do ostudzonej mieszanki dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego tężenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
  • Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj galaretkę do ubitej śmietany. Masę włóż na 15 minut do lodówki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż tężejący krem, przykryj drugim blatem ciasta. Polewę wylej na  wierzch ciasta. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym

Murzynek z kremem cytrynowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz