Wyśmienity, puszysty murzynek przekładany kremem cytrynowym z dodatkiem polewy czekoladowej.
Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na ciasto:
0,5 szklanki wody
250 g masła
250 g cukru
6 łyżek kakao
5 jajek rozmiar L
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Murzynek z kremem cytrynowej - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania galaretki cytrynowy
3/4 szklanki wrzącej wody
Murzynek z kremem cytrynowym - składniki na polewę czekoladową:
50 g mleka
50 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Murzynek z kremem cytrynowym - przepis:
Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, cukier i kakao. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego połączenia się składników i powstania gładkiej, jednolitej masy. Pozostaw do ostudzenia.
Białka oddziel od żółtek
Do ostudzonej mieszanki dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego tężenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj galaretkę do ubitej śmietany. Masę włóż na 15 minut do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż tężejący krem, przykryj drugim blatem ciasta. Polewę wylej na wierzch ciasta.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz