Wyśmienity pomysł na oszukane flaczki z kurczaka. Jeśli nie przepadasz za flakami w tradycyjnej odsłonie, zdecydowanie polecam Ci ten przepis!
Oszukane flaki z kurczaka - składniki:
2 duże ćwiartki z kurczaka
5 podudzi z kurczaka (pałki)
3-4 marchewki (około 350 g)
1 pietruszka
mały kawałek selera
biała część pora
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
Oszukane flaczki z kurczaka - przepis:
Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Dodaj oczyszczone ćwiartki, podudzia oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj na niskiej mocy palnika, w międzyczasie zbierz ścięte białko, czyli białą pianę.
Następnie dodaj do garnka umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz sól. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę.
Po upływie powyższego czasu wyjmij z garnka mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia.
Teraz dodaj do garnka pokrojoną w kostkę białą część pora. Gotuj przez 10 minut.
Ostudzone mięso pokrój w kostkę, marchewki również pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Mięso i warzywa dodaj do zupy. Dodaj również sos sojowy oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową i w razie potrzeby sól oraz pieprz.
Przygotuj zasmażkę. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Do rondelka wlej chochlę gorącej zupy, dokładnie wymieszaj. Zasmażkę wlej do zupy. Wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz