Lekkie i puszyste placki z dodatkiem ricotty. Idealne na śniadanie!
Placki z ricottą - składniki:
2 jajka
250 g ricotty
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 ml mleka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder lub ulubiony dżem
Placki z ricottą - przepis:
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do drugiej miski dodaj żółtka, ricottę oraz cukry: trzcinowy i waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Do masy delikatnie wmieszaj ubite białka.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem.
Będę musiała spróbować. Nie robiłam nigdy
OdpowiedzUsuń