niedziela, 6 listopada 2022

Placki z ricottą

Lekkie i puszyste placki z dodatkiem ricotty. Idealne na śniadanie!
Placki z ricottą


Placki z ricottą - składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub ulubiony dżem


Placki z ricottą - przepis:

  • Białka oddziel od żółtek. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Do drugiej miski dodaj żółtka, ricottę oraz cukry: trzcinowy i waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Do masy delikatnie wmieszaj ubite białka. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem. 
Smacznego!
Placki z ricottą

Placki z ricottą

Placki z ricottą

1 komentarz: