Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z tuńczykiem, awokado, ciecierzycą, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem z dodatkiem dressingu cytrynowego.
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki:
2 puszki tuńczyka w oleju (około 300 g)
1 awokado
1 puszka ciecierzycy
12 pomidorków koktajlowych
1 długi ogórek
0,5 czerwonej cebuli
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - składniki na sos:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Sałatka z awokado, tuńczykiem i ciecierzycą - przepis:
Awokado pokrój w kostkę, pomidorki na połówki, ogórka w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
Do miski przełóż tuńczyka, awokado, odsączoną ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórka i cebulę. Wymieszaj.
Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, garść natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól.
Dressing dodaj do sałatki, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz