sobota, 17 grudnia 2022

Bajaderki piernikowe

Obłędnie pyszne, wspaniale pachnące, kremowe bajaderki piernikowe z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. 
Bajaderki piernikowe



Bajaderki piernikowe - składniki:

  • 600 g dość wilgotnego piernika
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g herbatników
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki Nutelli
  • kilka kropel aromatu rumowego

Bajaderki piernikowe - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia


Bajaderki piernikowe - przepis:

  • Piernik zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Herbatniki i biszkopty rozdrobnij blenderem. 
  • W rondelku zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do miski przełóż zmielonego piernika, rozdrobnione ciastka, dodaj mieszankę z rondelka, powidła  śliwkowe, masło orzechowe, Nutellę i aromat rumowy. Całość zagnieć do otrzymania jednolitej masy. Z powstałe masy uformuj kulki. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Powstałe kulki obtocz w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. 
  • Bajaderki przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz