Obłędnie pyszne, wspaniale pachnące, kremowe bajaderki piernikowe z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Bajaderki piernikowe - składniki:
600 g dość wilgotnego piernika
100 g biszkoptów
100 g herbatników
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
125 g masła
3 łyżki kakao
280 g powideł śliwkowych
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki Nutelli
kilka kropel aromatu rumowego
Bajaderki piernikowe - składniki na polewę czekoladową:
100 ml mleka
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki:
wiórki kokosowe do obtoczenia
Bajaderki piernikowe - przepis:
Piernik zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Herbatniki i biszkopty rozdrobnij blenderem.
W rondelku zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Do miski przełóż zmielonego piernika, rozdrobnione ciastka, dodaj mieszankę z rondelka, powidła śliwkowe, masło orzechowe, Nutellę i aromat rumowy. Całość zagnieć do otrzymania jednolitej masy. Z powstałe masy uformuj kulki.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Powstałe kulki obtocz w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz