środa, grudnia 07, 2022

Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

Aromatyczne, wyjątkowo pyszne, miękkie i wilgotne ciasto korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady i powideł śliwkowych. 
Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi






Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - składniki:

  • 120 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (polecam z Kotanyi)
  • 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • około 200 g powideł śliwkowych

Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - składniki na polewę:

  • 25 g masła
  • 25 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • W rondelku roztop masło. Zdejmij z kuchenki. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się czekolady. Teraz dodaj przesiane kakao. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, kawą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka zmiksuj z brązowym cukrem na jasną i puszystą masę. 
  • Cały czas miksując, dodaj do ubitych jajek ekstrakt z wanilii i śmietanę. Kolejno dodawaj naprzemiennie mąkę i roztopione masło z pozostałymi składnikami. 
  • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylej do formy, kolejno wyłóż na środku, na całej długości foremki pasek powideł śliwkowych, przykryj drugą połową ciasta. W trakcie pieczenia powidła śliwkowe opadną na dno, ale tak ma być.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  • Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie udekoruj polewą. 
  • Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
Smacznego!
Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi
Inspiracja: przyslijprzepis.pl

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger