Wyśmienite, świąteczne ciasto składające się z biszkoptu makowego, wyrazistego kremu chałwowego oraz kremu śmietankowego. Idealne dopełnienie stanowi dodatek malinowej konfitury. Polecam!
Ciasto makowo-chałwowe - składniki na biszkopt makowy:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g mąki ziemniaczanej
4,5 łyżki maku
26 g oleju
Ciasto makowo-chałwowe - składniki na krem chałwowy:
600 ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
200 g miękkiego masła
300 g chałwy waniliowej
Ciasto makowo-chałwowe - składniki na krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Pozostałe składniki:
około 250 g konfitury malinowej
50 g płatków migdałowych
Ciasto makowo-chałwowe - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem chałwowy. W rondelku zagotuj 350 ml wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka i proszek budyniowy. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.Na koniec dodaj rozdrobnioną chałwę, krótko zmiksuj.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA! Do swojego ciasta nie dodałam żelatyny, co sprawiło, że krem śmietankowy był mniej stabilny, co można zauważyć na zdjęciach. Dlatego zmodyfikowałam przepis i zalecam dodanie do kremu śmietankowego żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni do ładnego zarumienienia.
Złóż ciasto. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmaruj konfiturę malinową, kolejno wyłóż krem chałwowy, przykryj drugim blatem biszkoptu, posmaruj cienką warstwą konfitury malinowej, wyłóż krem śmietankowy. Wierzch posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Wygląda super! Tylko czy nada się na świąteczny stół?
OdpowiedzUsuń