Naleśniki nadziane aromatycznym farszem składającym się z mielonego mięsa wieprzowego, czerwonej fasoli, kukurydzy i koncentratu pomidorowego, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą.
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na farsz:
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na sos pomidorowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, oregano
Pozostałe składniki:
350 g tartej, żółtej mozzarelli
Naleśniki zapiekane po meksykańsku - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj mielone mięso. Smaż 12 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, kurkumą, oregano i bazylię.
Na patelnię wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Na patelnię dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
Zrób sos pomidorowy. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut bez przykrycia.
Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku wyłóż porcję nadzienia mięsnego, posyp porcją sera i zwiń w rulony.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą.
Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Danie wygląda przepysznie! Dzisiaj z pewnością wypróbuję je na obiad, ponieważ akurat mam wszystkie potrzebne składniki! Dobrze, że niedawno kupiłam zmywarkę do zabudowy, dzięki czemu nie muszę się już dłużej martwić górą naczyń do umycia.
Danie wygląda przepysznie! Dzisiaj z pewnością wypróbuję je na obiad, ponieważ akurat mam wszystkie potrzebne składniki! Dobrze, że niedawno kupiłam zmywarkę do zabudowy, dzięki czemu nie muszę się już dłużej martwić górą naczyń do umycia.
OdpowiedzUsuń