Przepis na quesadillę, czyli przepyszną, ekspresową w przygotowaniu przekąskę składającą się z dwóch placków tortilli, które kryją w swym wnętrzu wyśmienite dodatki: kurczaka, paprykę, kukurydzę, sałatę i ser żółty. Podane proporcje pozwalają na przygotowanie dwóch dużych quesadilli.
Quesadilla z kurczakiem i warzywami - składniki:
- 4 duże placki tortilli
- 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 mała czerwona papryka
- 100 g odsączonej kukurydzy
- 4 garście mixu sałat
- 125 sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek granulowany
Quesadilla z kurczakiem i warzywami - przepis:
- Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojoną w paski paprykę. Smaż 3 minuty. Dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj. Zdejmij z ognia.
- Na czystej patelni rozgrzej niewielką ilością oleju. Na patelnię połóż placek tortilli. Na tortilli ułóż kolejno dwie garście sałaty, kurczaka z warzywami i starty na dużych oczkach tarki lub pokrojony w plastry ser żółty. Całość przykryj drugim plackiem tortilli. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 3 minuty. Pomagając sobie dużym talerzem, przekręć tortillę na na drugą stronę. Kolejno smaż przez około 3 minuty - do zarumienienia.
- Gotową quesadillę pokrój na trójkąty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz