Niezawodny przepis na śledzie po grecku, czyli filety śledziowe z cebulą, marchewką, pietruszką i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po grecku - składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
- 6 łyżek oleju
Śledzie po grecku - przepis:
- Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Na patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Duś do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Śledzie pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z ostudzonymi warzywami. Przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na minimum kilkanaście godzin.
Świetny przepis! Właśnie zrobiłam te śledzie i wyszły bardzo dobre. Wiadomo - do jutra jeszcze się przegryzą i pewnie będą lepsze. Uwielbiam takie tradycyjne świąteczne dania :). Dziękuję Ci za ten przepis.
OdpowiedzUsuń