piątek, 23 grudnia 2022

Śledzie po grecku

Niezawodny przepis na śledzie po grecku, czyli filety śledziowe z cebulą, marchewką, pietruszką i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju

Śledzie po grecku - przepis: 

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Na patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Duś do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z ostudzonymi warzywami. Przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na minimum kilkanaście godzin. 
Smacznego!
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Właśnie zrobiłam te śledzie i wyszły bardzo dobre. Wiadomo - do jutra jeszcze się przegryzą i pewnie będą lepsze. Uwielbiam takie tradycyjne świąteczne dania :). Dziękuję Ci za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń