Świetny przepis na śledzie po sułtańsku, czyli filety śledziowe w sosie pomidorowym z rodzynkami. :)
Śledzie po sułtańsku - składniki:
- 400 g filetów śledziowych
- 4 łyżki octu 10%
- 80 g rodzynków
- 2 średniej wielkości cebuli
- 10 łyżek oleju
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
Śledzie po sułtańsku - przepis:
- Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
- Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
- Śledzie przełóż do metalowej miski i zalej octem. Odstaw na bok na 30 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj.
- Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu, dokładnie odsącz.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę, smaż na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Na patelnię dodaj przecier pomidorowy i ketchup. Gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj rodzynki, wymieszaj. Zalewę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Na dno słoika wyłóż porcję zalewy, kolejno śledzie, znowu zalewę itd., aż do skończenia składników.
- Śledzie włóż do lodówki. Najlepiej smakują po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce.
Rzadko przygotowuję coś na święta. O wiele lepiej ode mnie zdecydowanie gotuje moja druga połówka, ale w tym roku postanowiłem się nie lenić i również coś przygotować, a myślę, że temu przepisowi podołam ;). Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Oby innym smakowało. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń