Świetny przepis na śledzie po sułtańsku, czyli filety śledziowe w sosie pomidorowym z rodzynkami. :)
Śledzie po sułtańsku - składniki:
400 g filetów śledziowych
4 łyżki octu 10%
80 g rodzynków
2 średniej wielkości cebuli
10 łyżek oleju
300 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżki ketchupu pikantnego
przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
Śledzie po sułtańsku - przepis:
Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
Śledzie przełóż do metalowej miski i zalej octem. Odstaw na bok na 30 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj.
Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu, dokładnie odsącz.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę, smaż na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelnię dodaj przecier pomidorowy i ketchup. Gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj rodzynki, wymieszaj. Zalewę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Na dno słoika wyłóż porcję zalewy, kolejno śledzie, znowu zalewę itd., aż do skończenia składników.
Śledzie włóż do lodówki. Najlepiej smakują po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce.
Rzadko przygotowuję coś na święta. O wiele lepiej ode mnie zdecydowanie gotuje moja druga połówka, ale w tym roku postanowiłem się nie lenić i również coś przygotować, a myślę, że temu przepisowi podołam ;). Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Oby innym smakowało. Dzięki za przepis!
Rzadko przygotowuję coś na święta. O wiele lepiej ode mnie zdecydowanie gotuje moja druga połówka, ale w tym roku postanowiłem się nie lenić i również coś przygotować, a myślę, że temu przepisowi podołam ;). Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Oby innym smakowało. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń