Idealne na Wigilię, pyszne śledzie w aromatycznym sosie salsa składającym się z marchewki, papryki, czosnku, koncentratu pomidorowego i ketchupu. To jeden z najlepszych sposobów na wigilijne śledzie!
Śledzie w sosie salsa - składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
- 1/4 szklanki octu 10%
- 1 cebula
- 12 łyżek oleju
- 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki cukru
- 4 łyżki ketchupu
- 200 g koncentratu pomidorowego
Śledzie w sosie salsa - przepis:
- Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
- Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
- Śledzie przełóż do metalowej miski, zalej octem i wymieszaj. Odłóż na bok na 30 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj śledzie.
- Na patelnię wlej 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez 5 minut.
- Kolejno dodaj na patelnię pokrojoną w słupki marchewkę, smaż 4 minuty.
- Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, wlej kolejne 3 łyżki oleju, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie. Smaż kolejne 3 minuty lub kilka minut dłużej - do momentu, aż warzywa będą wystarczająco miękkie.
- Na patelnię dodaj cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz ocet z miski ze śledziami. Wymieszaj, gotuj 3 minuty. Dodaj pozostałe 6 łyżek oleju. Zalewę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Na dno słoika wyłóż porcję zalewy, kolejno śledzie, znowu zalewę itd., aż do skończenia składników.
- Śledzie włóż do lodówki. Najlepiej smakują po co najmniej 16 godzinach spędzonych w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz