Idealne na Wigilię, pyszne śledzie w aromatycznym sosie salsa składającym się z marchewki, papryki, czosnku, koncentratu pomidorowego i ketchupu. To jeden z najlepszych sposobów na wigilijne śledzie!
Śledzie w sosie salsa - składniki:
1 kg filetów śledziowych
1/4 szklanki octu 10%
1 cebula
12 łyżek oleju
1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
1 marchewka
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1,5 łyżeczki cukru
4 łyżki ketchupu
200 g koncentratu pomidorowego
Śledzie w sosie salsa - przepis:
Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
Śledzie przełóż do metalowej miski, zalej octem i wymieszaj. Odłóż na bok na 30 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj śledzie.
Na patelnię wlej 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez 5 minut.
Kolejno dodaj na patelnię pokrojoną w słupki marchewkę, smaż 4 minuty.
Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, wlej kolejne 3 łyżki oleju, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie. Smaż kolejne 3 minuty lub kilka minut dłużej - do momentu, aż warzywa będą wystarczająco miękkie.
Na patelnię dodaj cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz ocet z miski ze śledziami. Wymieszaj, gotuj 3 minuty. Dodaj pozostałe 6 łyżek oleju. Zalewę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Na dno słoika wyłóż porcję zalewy, kolejno śledzie, znowu zalewę itd., aż do skończenia składników.
Śledzie włóż do lodówki. Najlepiej smakują po co najmniej 16 godzinach spędzonych w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz