czwartek, 22 grudnia 2022

Śledzie w sosie tatarskim

Filety śledziowe podane z sosem tatarskim, czyli majonezowo-śmietanowym sosie z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybków marynowanych i cebuli. 
Śledzie w sosie tatarskim


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3/4 szklanki pieczarek marynowanych lub grzybków
  • 0,5 cebuli
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 wiązki szczypiorku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Przygotuj sos tatarski. Ogórki kiszone, pieczarki marynowane lub grzybki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek bardzo drobno pokrój. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Wymoczone i wysuszone filety śledziowe wyłóż na talerz i polej sosem tatarskim. 
Smacznego!
Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

2 komentarze:

  1. Super przepis! Na pewno wykonam go na święta, ponieważ u mnie wszyscy w rodzinie uwielbiają dania tego typu. Dobrze, że mamy nowy sprzęt AGD pod zabudowę, ponieważ uważam, że odpowiednie wyposażenie w kuchni to podstawa jeśli chodzi o gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ze jest pod zabudowe to bardzo wazne,innym bys tych sledzi nie zrobiła

      Usuń