Filety śledziowe podane z sosem tatarskim, czyli majonezowo-śmietanowym sosie z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybków marynowanych i cebuli.
Śledzie w sosie tatarskim - składniki:
500 g filetów śledziowych
3 średnie ogórki kiszone
3/4 szklanki pieczarek marynowanych lub grzybków
0,5 cebuli
2 gałązki natki pietruszki
3 wiązki szczypiorku
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki musztardy miodowej
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
Śledzie w sosie tatarskim - składniki:
Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Przygotuj sos tatarski. Ogórki kiszone, pieczarki marynowane lub grzybki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek bardzo drobno pokrój. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Wymoczone i wysuszone filety śledziowe wyłóż na talerz i polej sosem tatarskim.
Super przepis! Na pewno wykonam go na święta, ponieważ u mnie wszyscy w rodzinie uwielbiają dania tego typu. Dobrze, że mamy nowy sprzęt AGD pod zabudowę, ponieważ uważam, że odpowiednie wyposażenie w kuchni to podstawa jeśli chodzi o gotowanie.
Super przepis! Na pewno wykonam go na święta, ponieważ u mnie wszyscy w rodzinie uwielbiają dania tego typu. Dobrze, że mamy nowy sprzęt AGD pod zabudowę, ponieważ uważam, że odpowiednie wyposażenie w kuchni to podstawa jeśli chodzi o gotowanie.
OdpowiedzUsuńto ze jest pod zabudowe to bardzo wazne,innym bys tych sledzi nie zrobiła
Usuń