Pyszne, intensywne i wyraziste w smaku śledzie z suszonymi pomidorami, musztardą francuską i octem balsamicznym.
Śledzie z suszonymi pomidorami - składniki:
500 g filetów śledziowych
4 łyżki musztardy francuskiej
1 średniej wielkości cebula
słoik 250 g suszonych pomidorów w oleju (waga całego słoika: pomidory + zalewa)
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki octu balsamicznego
natka pietruszki do podania
świeżo mielony pieprz
Śledzie z suszonymi pomidorami - przepis:
Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
Śledzie przełóż do miski. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj. Kolejno dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Ponownie wymieszaj.
Śledzie z dodatkami przełóż do słoika. Dodaj olej ze słoika z suszonymi pomidorami, olej rzepakowy oraz ocet balsamiczny. Dokładnie zakręć słoik i delikatnie przemieszaj, przekręcając zamkniętym słoikiem w górę i w dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz