Wyśmienite wafle tortowe przełożone masą mleczną z Nutellą oraz masą orzechowo-kakaową, oblane polewą czekoladową, które swym smakiem przypominają popularne cukierki Michałki. Pycha!
Wafle Michałki - składniki:
- 3 suche wafle tortowe
- 60 g orzechów laskowych
- 170 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka w proszku + 3 łyżki mleka w proszku
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki Nutelli
- 1,5 łyżki kakao
Wafle Michałki - składniki na polewę:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 15 g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%
Wafle Michałki - przepis:
- Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Orzechy wsyp na suchą ściereczkę, umieść między dłońmi i energicznie potrzyj, by pozbyć się skórki. Orzechy laskowe drobno posiekaj.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, naprzemiennie dodawaj serek homogenizowany i mleko w proszku (1 szklankę). Pod koniec miksowania dodaj Nutellę, wymieszaj.
- Odłóż 1/3 masy. Dodaj do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszaj.
- Na pierwszym waflu rozsmaruj masę z kakao i posiekanymi orzechami. Przykryj drugim waflem, lekko dociśnij.
- Do pozostałej masy dodaj 3 łyżki mleka w proszku, krótko zmiksuj. Masę rozsmaruj na drugim waflu. Przykryj trzecim waflem, lekko dociśnij. Na wierzchu wafla połóż deskę do krojenia, by lekko go dociążyć. Tak przygotowanego wafla włóż na minimum 4 godziny do lodówki.
- Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop masło, śmietanę kremówkę i czekoladę. Połącz do uzyskania jednolitej masy, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Polewę rozsmaruj na wierzchu wafla. Włóż do lodówki do zastygnięcia.
- Wafla wyjmij z lodówki i pokrój na mniejsze prostokąty.
- Wafle Michałki przechowuj w lodówce.
Inspiracja: zjemto.blog
Wafelki wyglądają przepysznie! Robiłam podobny wypiek na tegoroczne święta, które były swoją drogą bardzo udane! Pochwalę się, że dostałam mnóstwo cudownych prezentów. Mąż kupił mi mój wymarzony nawilżacz powietrza.
OdpowiedzUsuń