piątek, 16 grudnia 2022

Zupa grzybowa

Pyszna kremowa, zabielana zupa grzybowa przygotowana na bazie suszonych grzybów podana z makaronem łazanki i natką pietruszki.

Zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa - składniki:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 2750 ml bulionu warzywnego 
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 biała część pora
  • około 200 g selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu
  • dodatkowo: makaron łazanki, natka pietruszki (opcjonalnie) 


Zupa grzybowa - przepis:

  • Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin. 
  • Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Dodaj umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, białą część pora, kawałek selera oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smaż przez 5 minut.
  • Cebulę z grzybami przełóż do garnka z bulionem. Ponownie gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
  • Na suchą patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszając, podsmażaj ją do momentu aż stanie się brązowa. Teraz dodaj masło, wymieszaj, poczekaj aż się roztopi.
  • Odlej 0,5 szklanki gorącego wywaru z zupy. Wywar stopniowo wlewaj na patelnię, energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Powstałą zasmażkę przełóż do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
  • Zupę zdejmij z ognia. Wyjmij wszystkie warzywa z zupy. Marchewkę pokrój w półplasterki i włóż ponownie do zupy.
  • Do zupy wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
  • Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami i natką pietruszki. 
Smacznego!
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz