Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin.
Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Dodaj umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, białą część pora, kawałek selera oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smaż przez 5 minut.
Cebulę z grzybami przełóż do garnka z bulionem. Ponownie gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
Na suchą patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszając, podsmażaj ją do momentu aż stanie się brązowa. Teraz dodaj masło, wymieszaj, poczekaj aż się roztopi.
Odlej 0,5 szklanki gorącego wywaru z zupy. Wywar stopniowo wlewaj na patelnię, energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Powstałą zasmażkę przełóż do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
Zupę zdejmij z ognia. Wyjmij wszystkie warzywa z zupy. Marchewkę pokrój w półplasterki i włóż ponownie do zupy.
Do zupy wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj.
Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz